Wat is het verschil tussen alle soorten gassen?

Vroeger was iedere woning in Nederland voorzien van een cv-ketel die werkte op gas. Er komen weliswaar steeds meer elektrische ketels, maar het merendeel van de cv-ketels werkt nog steeds op gas. Daarnaast zijn er nog genoeg huishoudens in ons land die koken op gas. Gas is niet bepaald milieubewust. Althans, niet wanneer het gaat om aardgas. We kennen tegenwoordig echter ook allerlei andere soorten gas. Zo heb jij ongetwijfeld ook weleens gehoord van groen gas aanbieders. Als leek weet jij ongetwijfeld niet wat de verschillen zijn tussen al deze gassoorten. Om hier voor eens en voor altijd duidelijkheid over te scheppen, belichten we in onderstaande tekst de verschillen tussen aardgas en groengas/biogas. Vervolgens gaan we ook nog in op het verschil in prijs bij de verschillende groen gas aanbieders.

Aardgas

Te beginnen bij aardgas. Dit gas wordt namelijk nog steeds veelvuldig gebruikt. Aardgas ontstaat uit planten- en dierenresten van miljoenen jaren oud. Deze bevinden zich vaak ver onder het aardoppervlak. Niet gek ook dat de naam aardgas aan deze fossiele brandstof is gekoppeld. Aangezien dit gas vaak diep in de aardbodem zit, moet er geboord worden om het naar boven te krijgen. Dit is de afgelopen jaren veelvuldig gedaan. Doordat er zoveel gas verbruikt werd, begint de voorraad aardgas echter langzaam maar zeker op te raken. Bovendien kunnen boringen naar aardgas voor problemen zorgen. Kijk bijvoorbeeld maar naar de provincie Groningen. Hier bevinden zich een aantal gasvelden onder het aardoppervlak, waardoor er veel geboord wordt. Gevolg van deze vele boringen is dat de grond langzaam maar zeker gaat zakken. Het wordt dus steeds lastiger om aan aardgas te komen, waardoor er vaker gekeken wordt naar alternatieven.

Groen gas of biogas

De laatste jaren stappen steeds meer energiebedrijven over op groen gas in plaats van aardgas. Maar wat is het verschil eigenlijk? Groen gas, ook wel biogas genoemd, wordt niet gewonnen uit de aardbodem. Dit gas ontstaat als gevolg van verbranding. Uiteraard hebben we het hier dan niet over verbranding van spullen die schadelijk zijn voor de aarde. Nee, we doelen hier op het verbranden van gft-afval, slib en afval van stortplaatsen. Ook restproducten van dieren, zoals koeienvlaai, spelen een rol bij het ontstaan van groen gas. Het gas dat ontstaat door verbranding van deze producten, is niet zo goed als aardgas. Daarom wordt het eerst gezuiverd en gedroogd. Vervolgens kan het op dezelfde kwaliteit als aardgas worden gebracht en verkocht door groen gas aanbieders. Voor jou als consument heeft een overstap naar groen gas aanbieders overigens maar weinig gevolgen. Jij hoeft zelf namelijk geen aanpassingen te doen. Groen gas aanbieders kunnen het gas namelijk gewoon invoeren in het bestaande gasnetwerk. Ook apparaten hoeven niet voorzien te worden van een speciale aansluiting.

Mark van Duijvenbode

Na het afronden van mijn studie in de richting van verkoop, ben ik aan het werk gegaan bij een grote energieleverancier in Nederland. Ik raakte steeds meer bekend met groen gas en wilde hier meer mee doen. Vandaar dat ik besloot mijn eigen onderneming op te richten. Met mijn onderneming richt ik mij op het adviseren van mensen over een overstap naar groen gas.

Groen gas of biogas

Verschil in prijs

Groen gas of biogas is een stuk milieuvriendelijker dan aardgas. Dit is natuurlijk hartstikke positief. Nadeel is alleen dat groen gas vaak prijziger is dan aardgas. Heb jij nog geen groen gas? Dan is dit misschien wel de grootste reden waarom jij niet overstapt naar het gas van groen gas aanbieders. Wij raden je echter niet aan te lang te wachten met de overstap. Waarom niet? De prijs van aardgas stijgt namelijk alleen maar verder, omdat er gewoon lastiger aan te komen is. Groen gas wordt daarentegen juist goedkoper. Toch zit er ook nog wel een verschil in prijs die groen gas aanbieders voor het gas vragen. Uiteraard wil jij niet te veel betalen voor groen gas. Daarom doe je er goed aan een groen gas aanbieders met elkaar te vergelijken. Op deze manier zie jij in een oogopslag wat de overstap naar groen gas jij bij de verschillende groen gas aanbieders gaat kosten. Zo weet jij zeker dat je nooit onnodig veel betaalt voor biogas.