Auto’s en groen gas: een goede combi?

Groen gas, ook wel biogas genoemd, wordt steeds belangrijker in ons land. Zo moet veertien procent van het totale energieverbruik in 2020 afkomstig zijn van duurzame bronnen. Groen gas wordt gewonnen uit duurzame bronnen, waardoor dit zeker bijdraagt aan deze doelstelling. Huishoudens worden dan ook aangemoedigd over te stappen van aardgas naar groen gas. Het zijn echter niet alleen huishoudens die een bijdrage kunnen leveren. Ook met jouw auto kun jij namelijk bijdragen aan de door de overheid geformuleerde doelstelling. Zo kun je ervoor kiezen om een elektrische auto aan te schaffen. Wist je echter dat het ook mogelijk is om op groen gas te rijden? In onderstaande tekst vertellen wij jou alles over auto’s in combinatie met biogas.

Minder uitstoot

Wanneer jij jouw benzine- of dieselauto inruilt voor een auto die rijdt op biogas, vermindert jouw uitstoot aanzienlijk. Ten opzichte van een auto op benzine stoot jij namelijk al 80 procent minder CO2 uit. Bij een dieselauto ligt de uitstoot 75 procent lager. Geen misselijke percentages natuurlijk. Bovendien hoeven er minder vrachtwagens met brandstof te rijden wanneer meer mensen overstappen op auto’s met groen gas. Waarom? Omdat biogas aangeleverd wordt via het leidingstelsel. Je stoot dus niet alleen zelf minder uit wanneer je op groen gas rijdt, maar zorgt ook nog eens voor een lagere uitstoot in het algemeen.

Goedkoper rijden met groen gas

Rijd jij dagelijks veel kilometers? Dan kan het zeker lucratief zijn om over te stappen op groen gas. Met biogas ben jij namelijk een stuk goedkoper uit dan met diesel of benzine. Voor de kleine afstanden is het minder lucratief, maar het is en blijft natuurlijk beter voor het milieu. Wil jij een auto die rijdt op groen gas aanschaffen? Kijk dan vooral eerst naar de subsidiemogelijkheden van jouw gemeente of de provincie. Veel gemeentes en provincies hebben namelijk subsidie voor de aanschaf van voertuigen die rijden op biogas. En zo wordt zo’n voertuig ineens een stuk goedkoper.

Goedkoper rijden met groen gas

Groen gas aanbieders voor auto’s

Bij steeds meer tankstations kun jij jouw auto vullen met groen gas. Momenteel kun jij al CNG, zoals het groene gas voor auto’s ook wel heet, tanken bij een kleine 150 tankstations. We hebben het hier overigens alleen over tankstations in Nederland. In Europa zijn er al meer dan 3000 pompstations waar jij jouw voertuig kunt vullen met biogas. Woon jij in een regio waarin meerdere tankstations zitten die CNG verkopen? Dan kan het zeker aantrekkelijk zijn om over te stappen op groen gas. Je hebt in dat geval namelijk meerdere opties om te tanken. Kies niet lukraak een tankstation uit, maar ga ook hier eerst groen gas vergelijken. Ook bij tankstations geldt dat de prijs voor biogas vaak nog wel enigszins van elkaar verschilt.

Gas op? Dan sta je niet direct stil

Heb jij een auto die rijdt op CNG aangeschaft? Maak je dan niet druk over de afstand die jij met het voertuig kunt rijden. De meeste auto’s op groen gas kunnen namelijk 250 tot wel 500 kilometer rijden met een volle gastank. Maar wat doe je wanneer de tank leeg is en er geen tankstations in de buurt zitten? Gewoon doorrijden! Naast een tank voor het gas zit er bij CNG-auto’s namelijk ook vaak een kleine tank voor benzine onder de auto. Hierdoor kom jij dus niet direct stil te staan aan de kant van de weg. Met de tank benzine kun jij vaak nog wel een tankstation bereiken dat biogas verkoopt.

Mark van Duijvenbode

Na het afronden van mijn studie in de richting van verkoop, ben ik aan het werk gegaan bij een grote energieleverancier in Nederland. Ik raakte steeds meer bekend met groen gas en wilde hier meer mee doen. Vandaar dat ik besloot mijn eigen onderneming op te richten. Met mijn onderneming richt ik mij op het adviseren van mensen over een overstap naar groen gas.